Image
Decoratie in een welnessbadkamer
Badkamers
Wellness

Zo richt je een wellnessbadkamer in

De badkamer is al lang niet meer de plek waar we ons enkel kunnen wassen. Het is een plaats waar er ruimte is om te ontspannen en te genieten. De wellnessbadkamer is dan ook erg in trek. Wat verkies jij om heerlijk te relaxen? Een massagebad, infraroodcabine of ga je toch voor een sauna? De expert licht de mogelijkheden toe. 

14 oktober 2021

Ontspannen na een drukke werkdag, zalig genieten op je vrije dag en het gevoel van luxe: dat is de wellnessbadkamer. Onze experts zorgen ervoor dat je van een badkamer een echte welnessbadkamer kunt maken. Er zijn dan ook tal van mogelijkheden om extra ontspanning in je eigen badkamer te creëren.  

De regendouche 

 

“Een trend die we al enkele jaren zien, is dat het bad plaats maakt voor een grote inloopdouche. Het design, gebruikscomfort en gemak in onderhoud maken van dit model keuze nummer één. Vaak creëren mensen dat tikje wellness door te kiezen voor een grote regendouche, maar je hebt ook andere systemen, zoals het nabootsen van een waterval of de keuze voor een pulserende straal. Ook kan je kiezen voor lichttherapie.” In Nederland zie je dat de sunshower, een infraroodpaneel in de douche erg in trek is. “Dit type is in België nog niet gereglementeerd. Maar je kan wel perfect kiezen voor een infraroodpaneel in de badkamer. Of je gaat meteen voor een infraroodcabine. Deze aparte cabines bieden de perfecte wellness en ontspanning. Ze hebben een positieve invloed op het lichaam, ontspannen de spieren en openen de poriën om afvalstoffen te verwijderen. De mogelijkheden in een infraroodcabine zijn ruim: van leeslicht tot een ingewerkte stereo-installatie of lichttherapie, alles kan.” 

"Het ideale wellnessbad heeft een massagesysteem op maat, zoals onze Belhydro-baden"

Zalig bubbelen 

 

“Ook al is de grote inloopdouche erg in trek, bij wellness in de badkamer denken we toch vooral aan een bad”, aldus Annick Den Tandt. Een diep bad gevuld met warm water waar je jezelf helemaal in kan onderdompelen doet al enorm deugd, maar dan zijn er nog de whirlpoolbaden met massagefuncties die extra ontspannend en masserend werken.

“Het ideale wellnessbad heeft een massagesysteem op maat, zoals onze Belhydro-baden, afgestemd op uw lichaam op het gekozen badmodel. Je kan kiezen voor een luchtsysteem waarbij lucht vanuit de bodem het bad in geblazen wordt of voor een massagesysteem waarbij waterstralen, langs de zijkanten in het bad gepompt worden, of de combinatie. 

De hydrojets plaatsen we op de meest therapeutische plaatsen: De voeten (reflexzones), onderrug, schouders en nek zijn de belangrijkste zone’s die moeten gemasseerd worden. Lichttherapie en sound in het bad maken het plaatje compleet. Een massagebad stimuleert de bloedsomloop en het lymfesysteem waardoor afvalstoffen in ons lichaam sneller afgevoerd worden.” 

Zuurstofbad 

 

De nieuwste ontwikkeling in de wellnessbadkamer is het zuurstofbad Puro2. “Hierbij worden kleine zuurstofrijke luchtbellen in het badwater gecreëerd die klein genoeg zijn om door te dringen tot diep in de huidporiën. Het badwater krijgt daardoor een melkachtige structuur. Een zuurstofbad werkt enorm reinigend. Het zuivert de huid en de poriën, stimuleert de productie van collageen en werkt huidverjongend. Dat willen we toch allemaal”, zegt Annick lachend. “Ook verlicht het de symptomen van huidaandoeningen zoals psoriasis, ichthyosis of eczeem. Het zal de huidaandoening niet genezen, maar een zuurstofbad werkt wel verlichtend.” 

Externe video URL

Voor een instant welnessgevoel is de stoomcabine een perfecte oplossing.

Stoom doet wonderen 

 

Douche en bad vormen de belangrijkste faciliteiten in de moderne badkamer, maar wie ruimte heeft, kiest steeds vaker voor een stoomcabine. Stoom roept dan ook direct een wellnessgevoel op.

“Stoom heeft een positief effect op het lichaam. Het reinigt de huid en opent de poriën. Het doet bovendien wonderen voor de luchtwegen. Je kan er parfum aan toevoegen, of lichttherapie in de cabine.” Heb je de ruimte niet, kan je het wel combineren met een dichte douchecabine.  

 

Hete sauna 

 

Heb je héél veel ruimte in de badkamer, of elders ruimte over, dan kan je gaan voor een sauna. “In een houten cabine wordt een droog en warm klimaat gecreëerd. Heerlijk op koude natte herfstdagen. Een sauna verhoogt de bloedcirculatie en je lichaam gaat ervan transpireren waardoor je vochtreserves ververst worden. Het is een weldaad voor lichaam en geest. Een sauna vraagt echter wel de nodige ruimte en extra stroomvoorziening.” 

Hoe begin je aan een wellnessbadkamer. 

 

Het allerbelangrijkste bij de inrichting van de wellnessbadkamer is uiteraard de ruimte. “Iedereen droomt van een grote badkamer, maar vastgoed wordt duurder, wat ook gevolgen heeft voor de badkamer. We zien dat in nieuwbouw deze toch weer wat kleiner worden dan de voorbije jaren. Ook wanneer je renoveert ben je meestal beperkt in ruimte. Belangrijk is om de afmetingen goed op te meten om te weten wat mogelijk is. Maak een schets van de beschikbaar ruimte. Vergeet de hoogte niet. Noteer in welke richting deuren en ramen open gaan, en noteer de afmetingen van de deur en ramen. Maak je gebruik van de bestaande leidingen, duid aan waar ze zich bevinden. Dat zijn de eerste stappen.”

Minimalistisch en natuurlijk 

 

De stijl van een badkamer is subjectief al creëer je met een minimalistisch en natuurlijk uitzicht wel het grootste wellnessgevoel. “Grote tegels in lichte kleuren zijn hier de trend. In de douche en voor de wanden wordt vaak gekozen voor naadloze panelen. Ook mortex is hier erg in trek omdat het heel natuurlijk oogt. We willen dan ook niet enkel een mooie wellnessbadkamer, maar ook eentje die onderhoudsvriendelijk is. Verder zien we een trend in badkamermeubels in hout en natuurtinten, en dit in combinatie met matzwart kraanwerk. Ook koperen en wit gouden accessoires zijn hip en trendy. De spiegels zijn opnieuw rond. We kiezen steeds vaker voor muziek in de badkamer met ingebouwde speakers. Deze kunnen ook in het bad ingebouwd worden, waarbij het bad dienst doet als klankkast. We voegen kleurentherapie aan het bad toe. De verlichting kan ook dienst doen als sfeerlicht wanneer je geen bad neemt.” 

 

Wat zijn de wensen? 

 

Naast de beschikbare ruimte, zijn de wensen en verwachtingen van belang. “Wil je enkel een grote inloopdouche, of ook een bubbel- of massagebad. Hoe groot moet het bad zijn? Denk je ook aan een stoom- of infraroodcabine? Tegenwoordig wordt vaak gekozen om een toilet in de badkamer te voorzien. Je kan eraan denken, of bekijken of je het toilet elders kan plaatsen. Zo heb je in de badkamer al meer ruimte voor andere mogelijkheden. Laat je bijstaan door experts die samen met jou je wensen naar de beschikbare ruimte kunnen vertalen.” 

Ventileren 

 

In een koude badkamer is weinig sprake van wellness. “Een verwarmingselement of vloerverwarming is cruciaal voor een behaaglijk gevoel in de badkamer. Hou daar rekening mee. Daarnaast is ventileren zeer belangrijk. Zeker in een wellnessbadkamer waar toch vaker stoom gecreëerd wordt. De eenvoudigste manier om te ventileren is een raam openzetten. Heb je geen raam in de badkamer, ga dan zeker voor een mechanisch afzuigsysteem.” 

 

De ideale wellnessbadkamer is bovendien op de juiste manier verlicht. “Denk op voorhand goed na over de verlichting. Een bubbel- of massagebad nemen in een fel verlichte badkamer biedt weinig gezelligheid. Je hebt voldoende licht nodig aan de spiegel voor de mannen om zich goed te kunnen scheren, en voor de vrouwen om zicht te maquilleren. Zorg dat je dit licht kan uitschakelen en de hoofdverlichting kan dimmen wanneer je wil genieten van een ontspannend bad”, besluit expert Luk Mylemans.