Image
Koperen douchegoot Carrodrain
Badkamers

Zo kies je de perfecte inloopdouche

Wil je een inloopdouche plaatsen in je gerenoveerde badkamer? Met de tips van Dave Kiek, Showroom manager bij STG, kies je de ideale inloopdouche op maat van jouw budget en smaak.

 

Alles begint bij het juiste formaat voor je inloopdouche. “Je opteert het best voor een douche met een minimumbreedte van 120 cm”, vertelt Dave. “Dan is de douche zeker spatwatervrij. Combineer bijvoorbeeld een douchebak van 180 cm met een douchescherm van 120 cm. Zo ben je er zeker van dat de badkamervloer niet nat gespat wordt tijdens een douchebeurt.”

 

18 maart 2022
Image
Douchetub uit composiet

Acryl, quaryl, plaatstaal of composiet

 

Kies vervolgens het materiaal voor je douchebak. Er zijn verschillende opties: acryl, quaryl, plaatstaal, composiet… Dave zet de voor- en nadelen van de belangrijkste materialen voor jou op een rij. Alle materialen zijn sowieso antislip.Acryl


“Acryl is van nature slijtvast en wordt niet snel vuil. Deze kunststof is ook relatief goedkoop. En er zijn heel wat designs en kleuren in acryl. Een nadeel van deze kunststof is dat ze krasgevoelig is en dat je een douchebak in acryl bij de plaatsing moet ondersteunen met ‘pootjes’ om te voorkomen dat de douchebak beweegt. Wanneer je bijvoorbeeld je oude bad uitbreekt en vervangt door een inloopdouche, kan je dit materiaal niet meteen op de chape leggen. Je hebt dan dus een opstapje.”Quaryl


“Een onderhoudsvriendelijk en hygiënisch materiaal, dat wel wat duurder is dan acryl. Quaryl is minder krasgevoelig. Ook bij quaryl kan je kiezen uit een waaier van designs.”

Kaldewei douches dragen ons Green

Plaatstaal

 

“Plaatstaal is eveneens onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. Je kunt het design, de kleur en oppervlaktestructuur kiezen die jou bevalt. Plaatstaal is enorm sterk: het is bestand tegen vuur, zuren, impact, … Plaatstaal is ook een duurzame keuze: je kunt dit materiaal volledig recycleren. Een douchebak in plaatstaal is wel duurder.”Composiet


“Composiet is een populair materiaal: het is nauwelijks of niet krasgevoelig, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. Je kunt kiezen voor de kleur, het design en de oppervlaktestructuur die past in jouw badkamer. Massieve douchebakken in composiet kan je meteen in de chape leggen. Er is dus geen opstapje. Composiet voelt warm aan en neemt ook warmte op: dat is een voordeel, zeker in de winter. Het is wel duurder dan acryl, maar meestal goedkoper dan plaatstaal.”

Image
Kaldewei antislip
Image
Hueppe acryl naadloze douchewand

Wandpanelen

 

Zoek je een makkelijke oplossing om de oude tegels van je badkamer te vervangen wanneer je een nieuwe inloopdouche plaatst? “Dan kan je bijvoorbeeld grote wandpanelen van acryl of composiet plaatsen”, legt Dave uit. “Je kleeft die over je tegels of je verwijdert eerst de tegels en lijmt nadien de platen tegen de muur, zonder dat die opnieuw bezet hoeft te worden. Makkelijk en tijdsbesparend!”


Met wandpanelen kan je een naadloze inloopdouche creëren. De panelen zijn bovendien makkelijker te onderhouden dan tegels. In een douche gaan de voegen van je tegels vaak verkleuren door zeepresten en kalkaanslag.


Hou je van een strakke look? Ga dan voor een wand in dezelfde tint van je douchebak. Liever meer variatie? Dat kan! Er zijn panelen met een betonlook, marmerlook, … Je vindt vast iets op maat van jouw badkamer.

douchewand Aquaconcept

Image
Finn Showerpipe mat zwart

Glazen douchewand

 

“Voor de douchewand gebruiken wij altijd getemperd of gehard glas”, vertelt Dave. “Als dat ooit zou breken, dan is dat in veilige, kleine stukjes. Dat is veiliger. Kies zeker een douchewand die voldoende dik is. Je hebt al wanden voor inloopdouches met een dikte van 6 mm, maar ik raad toch een wand van 8 mm aan. Bij een wand van 10 mm heb je zelfs geen bevestigingsbeugel meer nodig bovenaan het glas. Dat oogt strakker. Glasprofielen kan je afstemmen op je kraanwerk. Ze bestaan in chroom, zwart en verschillende metaalkleuren.”

 

Heb je nog vragen over inloopdouches? Of wil jij een inloopdouche op maat van jouw badkamer? Klik dan hier om een afspraak te maken.