Image
lekker warme voeten
Duurzaam (ver)bouwen

Is jouw schoorsteen klaar voor de winter?

De nachten worden kouder en hier en daar is al een eerste sneeuwvlok gevallen. Dat wil maar één ding zeggen, de winter staat weer voor de deur. Hoog tijd dus om je schoorsteen te laten reinigen. Zo voorkom je schoorsteenbrand en zorg je ervoor dat je verwarmingsinstallatie optimaal werkt.

3 December 2021

Is jouw schoorsteen aangesloten op een centrale verwarming op stookolie (met een vermogen vanaf 20 kilowatt) of een vaste brandstof zoals hout, pellets of steenkool? Dan moet je je schoorsteen jaarlijks laten reinigen.

Niet zeker of jouw verwarming onder deze categorie valt? Je leest er meer over op de website van de Vlaamse overheid.

Waarom moet je je schoorsteen laten reinigen?

 

Wanneer je je woning verwarmt met een fossiele of vaste brandstof zal de rook die bij de verbranding ontstaat, een laag afzetten op de binnenkant van je schoorsteen. Deze teerachtige laag, creosoot, is uiterst brandbaar en kan al bij temperaturen van 500° ontvlammen. Een klein vonkje is al genoeg om alles in vuur en vlam te zetten. Wordt de brand niet tijdig opgemerkt of is er een defect aan de schoorsteen, dan kan je hele woning gevaar lopen.

 

Naast brandgevaar vermijden, is een goede kuisbeurt ook noodzakelijk om je installatie in goede conditie te houden en een goede afvoer van de rook te garanderen. Om rook en roetdeeltjes uit je huis te houden laat je dus best iemand op een veilige manier een kijkje nemen.

Doe beroep op een erkend technicus of schoorsteenveger.

Wie kan je schoorsteen reinigen?

 

Voor toestellen op stookolie kan je terecht bij een erkend technicus die daarna ook ineens het onderhoud van je ketel kan doen. Voor andere toestellen kan je beroep doen op een schoorsteenveger. Je krijgt dan een reinigingsattest dat je kunt voorleggen aan de technicus die jouw cv-ketel komt onderhouden.

Stap over op duurzame verwarming

 

Je woning verwarmen met een stookolieketel of met een vaste brandstof is niet erg goed voor onze planeet. Heb je er al over nagedacht om je mazoutketel of brander te vervangen door een duurzaam alternatief? In de meeste gevallen kan je zo’n verouderd toestel eenvoudig vervangen zonder al te veel breekwerk. Door een condensatieketel op gas of een warmtepomp bijvoorbeeld.

 

Vanaf 2022 kan je sowieso geen nieuwe stookolieketel meer laten plaatsen als er voor jouw straat een gasaansluiting voorzien is. Je bent dan verplicht om over te schakelen op een duurzamer alternatief.

 

Benieuwd welke oplossing het best is voor jouw woonst? Maak een afspraak in één van de STG toonzalen en kom eens praten met onze experts op vlak van energie. Zij helpen je graag de juiste keuze te maken.