Image
Zo ventileer je je woning in de winter
Duurzaam (ver)bouwen

Hoe efficiënt ventileren zonder warmteverlies in de wintermaanden?

Ventileren en verluchten zijn in deze pandemietijden een zeer belangrijk gegeven. We doen er momenteel alles aan om de lucht in huis zo zuiver mogelijk te houden. We zetten allen massaal de ramen open maar, hoe doe je dat in de winter zonder warmte te verliezen?

21 December 2021

Ventileren en verluchten zijn in deze pandemietijden een zeer belangrijk gegeven. We doen er momenteel alles aan om de lucht in huis zo zuiver mogelijk te houden. We zetten allen massaal de ramen open. Zeer efficiënt om te verluchten maar je woning ventileren gaat verder dan enkel de ramen en deuren openen. Voor een gezond en optimaal binnenklimaat is een performant ventilatiesysteem noodzakelijk. De luchtkwaliteit is beter en de vochtigheidsgraad blijft op peil. Schrik om warmte te verliezen? Dat is niet nodig! Maak kennis met de ComfoAir Flex van Zehnder, het neusje van de zalm binnen de nieuwste generatie ventilatie-units die efficiënt ventileert zónder warmteverlies. 

Waarom ventileren?

 

We brengen, zeker in de winter, veel tijd binnenshuis door. Helaas is de lucht die we daar inademen niet altijd van goede kwaliteit. Er zijn heel wat zaken die een nefaste invloed hebben op de binnenlucht: huisdieren, (geur)kaarsen, keukengeuren, vocht afkomstig van het koken of de douche, simpelweg de lucht die we uitademen,… Gevolg: een binnenlucht die tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht. Die vervuilde lucht heeft helaas negatieve invloed op onze gezondheid en kan ook schimmelvorming op je muren veroorzaken.

 

Een efficiënt ventilatiesysteem voert de vuile/gebruikte lucht uit onze leefruimtes af en brengt frisse zuurstofrijke lucht naar binnen. Optimale luchtkwaliteit in onze woning zorgt er niet alleen voor dat je beter slaapt en meer energie hebt, het verkleint ook de kans op CO-vergiftiging.

Ventileren in de winter, hoe doe je dat?

Efficiënt ventileren, mét warmterecuperatie

 

Ventileren kan op verschillende manieren, met behulp van één van de verschillende ventilatiesystemen (A, B, C, D, E), elk met hun eigen voor- en nadelen.

 

Wie een nieuwbouwwoning plaatst of zijn/haar huidige woning grondig energetisch renoveert, is verplicht om een volledig mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen. Je kan hierbij kiezen voor een systeem C of D. Het systeem C ventileert goed maar filtert de lucht spijtig genoeg niet. Bij het systeem D is dit wel het geval: de aangevoerde lucht wordt gefilterd en op een aangename temperatuur gebracht voor hij de leefruimtes bereikt. Dit slimme systeem recupereert bovendien ook warmte. Terwijl de lucht continu ververst wordt, blijft de temperatuur in huis op peil zonder extra te moeten verwarmen. Optimaal comfort gegarandeerd! 

Image
ComfoAir Flex

Zehnder ComfoAir Flex 250 & 350, de ideale ventilatiepartner voor kleine en middelgrote woningen

 

De Zehnder ComfoAir Flex toestellen zijn een nieuwe generatie ventilatie-units die nog stiller, efficiënter en intelligenter zijn dan hun voorgangers op de markt. Je kan ze verwerken in het plafond en zijn toppers binnen het gamma op vlak van onderhoud en service.  Bovendien werken ze uiterst geruisloos. Zo geniet jij in stilte van een boek op een koude winterdag terwijl de ventilatie zijn werk doet!

 

Krijg je tijdens de feestperiode familie op bezoek? Dan kan je op beide oren slapen, de Comfo Air Flex zuigt voldoende vervuilde lucht af zodat jij en jouw genodigden optimaal kunnen genieten van een aangenaam binnenklimaat.

 

En voor extra gebruiksgemak koppel jij snel en eenvoudig, dankzij de geïntegreerde wifi-module, jouw toestel aan de Zehnder ComfoControl App. Zo bestuur jij vanop je mobiele telefoon makkelijk je ventilatiesysteem:

 • Stel temperatuurprofielen en tijdprogramma’s in met slechts enkele clicks.
 • Regel jouw systeem van op afstand en pas het aan jouw specifieke noden aan.
 • Stel de afwezigheidsstand in bij langere afwezigheid of booststand in geval van een feestje.

 

De Zehnder ComfoAir Flex 250 en 350 staan dus garant voor maximaal comfort en een optimaal binnenklimaat met maximale energie-efficiëntie.

De belangrijkste kenmerken van de Zehnder ComfoAir Flex in een notendop:

 • Bijzonder laag energieverbruik
 • Optimale warmterecuperatie
 • Verwerkbaar in plafond
 • Geruisloos  
 • Constante flow voor maximaal comfort
 • Ingebouwde vochtsensor
 • Conform met EPB-regelgeving
 • Geïntegreerde wifi-module gekoppeld aan app
 • Zehnder original filter (geen fijnstof, bacteriën, pollen of roetdeeltjes in de lucht)

 

Meer weten?

 

Nog meer informatie vinden over dit ventilatiesysteem? Maak kennis met de ComfoAir Flex op de website van Zehnder. Is dit systeem jouw perfecte match? Maak een afspraak met een expert bij STG. Wij helpen je graag de juiste ventilatie te kiezen.