Image
Met een warmtepomp heb je altijd een ideaal binneklimaat
Duurzaam (ver)bouwen

Een warmtepomp voor verwarming én koeling

Wie momenteel een nieuwbouwwoning wil bouwen, weet dat er heel wat nieuwe klimaatmaatregelen zijn waar je rekening mee moet houden. Zo ben je verplicht om vanaf 2023 te kiezen voor een warmtepomp en mag er vanaf 2026 niet meer met gas gestookt worden. 

9 December 2021

Maar hoe implementeer je een warmtepomp in jouw woning? Welke warmtepomp moet je kiezen? En wat tijdens de warme zomers? Er zijn tal van oplossingen. STG, Sanitair Technische Groothandel, geeft je hieronder graag een kort overzicht dat je kan helpen bij jouw keuze. En vergeet ook zeker niet na te gaan op welke premies je recht hebt! Dat scheelt ook weer in je portefeuille. 

De voordelen van een warmtepomp 

 

Wist je dat de warmtepomp één van de meest milieuvriendelijke oplossingen is om je woning te verwarmen en bovendien ook te koelen en te voorzien van warm water? Deze duurzame oplossing verbruikt niet alleen weinig energie, ze stoot ook minder CO2  uit dan traditionele verwarmingssystemen en heeft een gunstig effect op je E-peil. Maar welke warmtepomp sluit het best aan bij jouw behoeften?  

Door compressie warmt de lucht op en geniet je in de winter van een gezellige warmte in huis.

Lucht-Lucht warmtepomp aka airco 

 

Ben je voor jouw nieuwbouwwoning op zoek naar een systeem dat snel en efficiënt verwarmt én koelt? Kies dan voor een lucht-lucht warmtepomp. Dit systeem, waarvan de meest voorkomende binnenunits ook wel beter gekend zijn als aircotoestellen, haalt in de winter energie uit de buitenlucht. Door compressie warmt de lucht op en geniet je in de winter van een gezellige warmte in huis. In de zomer werkt dit systeem omgekeerd.  Je geniet dan op een hete zomerdag van een lekker koele leefruimte.  

Wist je dat je met je vloerverwarming je woning ook kan koelen?

Lucht-water warmtepomp: de go-to voor iedere woning 

 

Vaak wordt ook gekozen om een warmtepomp te combineren met vloerverwarming. De meest voor de hand liggende redenen hiervoor zijn onder meer het aangename warme gevoel in de winter (lees: nooit meer koude voeten), de gelijkmatige verdeling van de temperatuur en het esthetische aspect (geen radiotoren meer aan je muur). Maar wist je dat je met je vloerverwarming je woning ook kan koelen? Op hete dagen koelt de warmtepomp het water dat door de leidingen van de vloerverwarming stroomt en absorbeert de warmte uit de ruimte. Deze wordt vervolgens via de buitenunit weer afgegeven.  

 

Passieve koeling kan ook via water-water of grond-water warmtepompen, al worden deze minder vaak geïnstalleerd. Laat je zeker op voorhand adviseren door een STG-expert over welk systeem mogelijk is in jouw woning. 

Image
vloerverwarming
Image
Kies voor slimme regeling die je kan koppelen met een app

Hybride warmtepomp: jouw partner bij renovatie 

 

Duurzame HVAC-oplossingen zijn niet enkel voorbehouden voor nieuwbouwwoningen. Ook wie renoveert kan kiezen voor een efficiënt, energiezuinig en milieuvriendelijk systeem. Zo zijn hoge temperatuur lucht-water warmtepompen een perfect alternatief voor oude verwarmingsketels. Aangezien ze met hoge temperaturen werken, kan je ze aansluiten op de bestaande radiatoren. 

Vervang je een oude gasketel, dan is een hybride warmtepomp een geschikte oplossing. Deze is een combinatie van een gascondensatieketel en een lucht-water warmtepomp. Zo koppel je het hoge rendement van een condenserende cv-ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp. Ook dit is een 3-in-1 oplossing: verwarmen, koelen en sanitair warm water.  

 

Optimaal comfort dankzij slimme aansturing  

 

De meest comfortabele temperatuur hangt af van de ruimte waarin je je bevindt. Zo mag het in het woongedeelte 20 graden zijn, voor de slaapkamer is dit net iets te warm (+- 16 graden) en voor de badkamer net iets te koud (22 à 24 graden). Wil je altijd en overal genieten van het ideale binnenklimaat, installeer dan een slimme thermostaat. Gekoppeld aan een app op je smartphone kan je vanuit de zetel makkelijk de temperatuur per ruimte instellen. Of doe het onderweg naar huis, dan kom je thuis in een woning die perfect op temperatuur is. De controller gaat zelf op zoek naar het beste rendement van je verwarmingssysteem en past aan indien nodig.  

Wist je dat er een premie bestaat voor het slim aansturen van je warmtepomp?

Verwarm of koel je woning met groene energie  

 

De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat meer en meer mensen zelf energie willen produceren. Om minder afhankelijk te zijn fossiele brandstoffen kan je jouw warmtepomp combineren met zonnepanelen. Je warmtepomp verbruikt zo veel minder elektriciteit van het net. Je draagt je steentje bij tot het milieu en het is ook goed voor je portefeuille.  

 

Haal voordeel uit je investering 

 

Investeer je in een warmtepomp dan kom je in aanmerking voor een premie. Wist je bovendien dat er ook een premie bestaat voor het slim aansturen van je warmtepomp? Hiermee krijg je tot maximum € 400 terugbetaald.  

 

Meer weten?  

 

Helemaal overtuigd van een warmtepomp maar wens je graag nog bijkomende informatie? Vraag dan raad aan een energie-expert in één van onze toonzalen. Een medewerker helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.