Image
Automatische ventilatie badkamer stoom weglaten
Duurzaam (ver)bouwen

Dit is waarom jij niet onder je warme douche vandaan wil komen.

Je kent het wel, een lekker warm bad of douche nemen maar er dan niet meer uit willen omdat je weet dat je koude rillingen zal krijgen. De kans is groot dat je in een van de meest voorkomende valkuilen bent getrapt.

16 april 2021

Kiezen voor een combiketel

 

De meeste huishoudens kiezen voor een combiketel, simpelweg om warmwateropslag te vermijden. Begrijpelijk maar vaak weten de meesten niet dat de vraag naar warm water dan groter is dan de effectieve behoefte aan verwarming. De combiketel zal vaker in- en uitschakelen in de tussenseizoenen. Dat is niet alleen slecht voor je portemonnee maar ook voor de levensduur van je ketel. Wat kan je dan beter wél doen? Kiezen voor een boiler! Op deze manier kan je je voorraad warm water op temperatuur houden met als gevolg dat je het vermogen van je ketel met 50% kan reduceren. Bovendien kan je je boiler ook makkelijk combineren met hernieuwbare energie. Dat is dus goed voor je portemonnee maar dus ook voor het milieu.

 

De vloerverwarming niet op tijd opzetten

 

Vloerverwarming heeft heel wat voordelen zoals altijd lekker warme voeten hebben of het sneller drogen van de vloer na het poetsen. Toch vergeten we vaak rekening te houden met de langere reactietijd van onze vloerverwarming. Met als gevolg dat je toch geen warme voeten hebt wanneer je dit nodig hebt. Komt het je al bekend voor? Wij zijn er met een tip. Je kan een intelligent kloksysteem plaatsen zodat je altijd de gewenste temperatuur hebt. Als je bijvoorbeeld slaapt zet je dit op een basis temperatuur maar als je s ’ochtends opstaat kan je het kloksysteem zo instellen dat de vloerverwarming tussen bepaalde tijdstippen hoger is. Perfect toch? Wij adviseren jou om vloerverwarming te combineren met een snelle verwarmingsbron zoals een elektrische designradiator, een handdoekdroger met boostfunctie of infraroodpanelen. Een kleine bijverwarming kan echt van onschatbare waarde zijn in je badkamer.

 

 

Image
Vloerverwarming badkamer

Geen aparte verwarmingskring voorzien voor de badkamer

 

Wanneer men voor vloerverwarming kiest, leggen de meeste huishoudens alles in dezelfde verwarmingskring aan, wat wil zeggen dat je altijd heel je huis verwarmt. Wij adviseren om de badkamer van een aparte verwarmingskring te voorzien. Wist je dat de woonkamer van een standaardwoning amper 4 maanden per jaar wordt verwarmd en een badkamer zeven tot acht maanden? De badkamer is dus de plaats waar we het meest behoefte hebben aan warmte. Als je dus de vloerverwarming voorziet van een aparte verwarmingskring, kan je jouw badkamer altijd apart verwarmen.

 

Geen automatische ventilatie voorzien

 

Na een lekker warme douche of bad zet je jouw ventilatie handmatig wat krachtiger om de stoom sneller uit je badkamer te krijgen. Helaas vergeet je deze terug af te zetten waardoor alle warme lucht naar buiten wordt geblazen. Wat zonde want de dag nadien sta je op en loop je naar een koude badkamer. Wij adviseren je om een automatisch ventilatiesysteem te installeren. Kies bijvoorbeeld voor een hygrostaat die de luchtvochtigheid meet en zo het luchtdebiet bepaalt. Ja ook in jouw badkamer. Wil jij ook dagelijks kunnen genieten van een lekker warme badkamer? Breng een bezoekje aan één van onze toonzalen voor advies op maat of neem telefonisch contact op met onze adviseurs. Wil je een offerte of advies op maat? Maak dan zeker op voorhand een afspraak.

 

 

Dus wat hebben we geleerd?

 

  • Kies voor een combinatie van vloerverwarming en een snelle verwarmingsbron
  • Kies voor een aparte verwarmingskring voor jouw badkamer
  • Kies een boiler want die houdt een voorraad sanitair warm water op temperatuur en laat je toe om het vermogen van je ketel met meer dan 50% te reduceren