Image
4 tips om water te besparen
Badkamers
Duurzaam (ver)bouwen

4 tips om water te besparen

De aarde bestaat voor 2/3 uit water, goed voor 1,4 miljard kubieke kilometer. Maar wist je dat minder dan 1% van al dat water geschikt is voor gebruik door de mens? We kunnen er dus maar beter spaarzaam met omgaan.

 

Wij geven je graag extra uitleg over hoe jij je steentje kan bijdragen.

19 april 2021

Met een waterbesparende kraan verbruik je tot 50% minder water

Waterbesparende kraan

 

Wie op zoek is naar een waar waterbesparend wonder, maakt best gebruik van contactloze kranen met infraroodsensoren. Deze kranen zorgen ervoor dat water alleen stroomt tijdens daadwerkelijk gebruik. Een slimme sensortechniek regelt het verbruik met een extreem korte nalooptijd.


Verschillende producenten bieden kranen voor de keuken en badkamer aan met waterbesparende technologie om het debiet van de kraan te beperken en zo water te besparen. Ook regendouches zijn vaak uitgerust met een waterbesparende techniek.

 

 

Regenwater als watervoorziening

 

Regenwater is een goed alternatief voor leiding- of bronwater en is kalkvrij. Maar om dit water te gebruiken moet je een pomp- en filtersysteem plaatsen. Bij STG is er een assortiment aan systemen en hulmiddelen die je helpen om regenwater te behandelen en daardoor water te besparen. Een voorbeeld is het regenwaterrecuperatie pakket van Grundfos.

Image
Met een waterbesparende kraan verbruik je tot 50% minder water

Dankzij een zonneboiler kan je flink besparen op aardgas.

Image
Zonneboiler in een technieche ruimte

Water duurzaam verwarmen

 

Water kunnen we niet alleen verwarmen door de verbranding van fossiele brandstoffen. Het kan ook op een milieuvriendelijke en waterbesparende manier: een zonneboiler of elektrische boiler kunnen ons hier bijvoorbeeld bij helpen. Hierdoor kun je op jaarbasis tot 60% energie besparen op je warm water voor de badkamer en de keuken. Bovendien zijn dit type boilers ook erg milieuvriendelijk en hebben ze een lage CO2-uitstoot.Een zonneboiler bestaat uit twee belangrijke onderdelen namelijk: het opslagvat en de thermische zonnecollectoren die op het dak worden geïnstalleerd. De zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte, deze warmte wordt vervolgens opgeslagen in het vat en kan later gebruikt worden om je leidingwater te verwarmen.

Met een kokendwaterkraan heb je direct kokend water uit je kraan.

Kokend water kraan

 

Met een kokendwaterkraan bespaar je water én energie doordat het direct aan de juiste temperatuur uit de kraan komt. Verschillende merken gaan alvast mee met deze innovatieve kraan. Bij STG vindt je kokendwaterkranen van onder andere Franke, Grohe en Quooker. Zo'n kraan werkt met een kleine elektrische boiler die in je keukenkast geïnstalleerd wordt. Het systeem houdt 3 tot 6 liter water voortdurend aan de kook en het water is op elk moment beschikbaar voor gebruik.

 

Denk je er aan om een kokend waterkraan te installeren? Vergeet dan niet dat je een extra stopcontact nodig hebt in je keukenkast.

Image
Kokenwaterkraan